מה ש"מכונה בפי החברה" לגנוב רכב או ל"השאיל" ת'רכב מההורים, מהאח, מהאחות, מהחבר – כשהם ישנים יכונה בשפה מקצועית שבל"ר שהינו שימוש ברכב ללא רשות.
מדובר במצב שאדם לוקח רכב ללא רשות בעליו ונוסע בו, ואין חשיבות בעניין זה האם מי שלקח את הרכב התכוון להחזירו לבעליו או לא.
העונש המקובל על עבירה זו– פסילה בפועל של רישיון נהיגה לתקופה שלא פחות משישה חודשים, יש מקרים נדירים שעורך הדין יכול לשכנע את בית המשפט, במקרה של שבל"ר להטיל פסילה בפועל לתקופה קצרה יותר.
חשוב לדעת כי עונש הפסילה במקרה של שבל"ר בפועל הוא בנוסף לכל עונש אחר שיפסוק בית המשפט.
כשאדם "סחב" או "פילח" את הרכב למישהו אחר ללא רשות ונהג ברכב זו עבירה חמורה הדומה לעבירת הגניבה, למרות שאנו שומעים על מקרים רבים בהם ה"חבר'ה" נוהגים לקחת מההורים או מאדם קרוב אחר את הרכב ללא רשות, כאשר הם אינם יודעים שהם בעצם עוברים עבירה חמורה.
במקרה שהנוהג ברכב הינו קטין,למשל, שאין לו רישיון נהיגה ונהג ברכב של הוריו, והוריו רוצים להגן עליו ולומר במשפט כי הם ידעו שהוא לקח את הרכב כדי שלא יואשם בגניבה חלילה – במקרה זה ההורים עלולים לקבל עונש מאסר לתקופה של חמש שנים עם או בלי קנס.
החוק מבחין בין מספר מצבים של שימוש ברכב ללא רשות
1. שימוש ברכב ללא רשות בעל הרכב או המחזיק ברכב כשאין לנהג רישיון נהיגה בתוקף– העונש במקרה זה הינו מינימום 3 שנים פסילה של הרישיון בנוסף על כל עונש אחר שיפסוק בית המשפט לתעבורה ואין מדובר במקרה שפג תוקף הרישיון מחמת אי תשלום אגרת הרישיון.
2. שימוש ברכב ללא רשות בעל הרכב או המחזיק ברכב כשיש לנהג רישיון נהיגה בתוקף– העונש במקרה זה הינו פסילה בפועל מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופת מינימום של 6 חודשים.
3. אדם שהרשה לאדם אחר לנהוג ברכב שבבעלותו או בחזקתו ויודע שלמי שנוהג ברכב אין רישיון נהיגה בתוקף לאותו סוג רכב- מדובר בעבירת התרת נהיגה שהעונש במקרה זה הינו מאסר בפועל לתקופה של מינימום 3 שנים, אם אותו אדם היה קטין שאיננו יכול לקבל רישיון נהיגה – מאסר חמש שנים עם או בלי קנס. ובנוסף לכך- פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של מינימום 3 שנים, אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות, שיפרש בפסק-דינו, לפסוק מאסר על תנאי.
יש להפריד בין כל מה שקשור לשימוש ברכב ללא רשות (שבל"ר), לבין נהיגה ללא רישיון נהיגה.
לפרק נהיגה ללא רישיון נהיגה לחץ כאן.
כאשר אדם מואשם בעבירה של שבל"ר, דרושה בדיקה יסודית של כל חומר הראיות והחקירה,הכרה מעמיקה של החוק והפסיקה, מיומנות רבה של עורך דין תעבורה, כל זאת בכדי לגרום לכך שבית המשפט לתעבורה לא יטיל עונשים חמורים ביותר על הנאשם, לרבות פסילות לתקופות של שנים רבות ועונשי מאסר בפועל.