מצלמות המהירות החדשות עדכונים מ"בית האח הגדול"

אנו שומעים פעם אחר פעם על הדור החדש של מכשירי אכיפת המהירות. פרויקט א-3 המפורסם, עם מצלמות הגאסטו החדישות.
מה מיוחד במצלמות
שיטת פעולה: אותן מצלמות מהדור החדש, שלא ניתן לגלותן באמצעות גלאי רדאר רגיל, שכן הן עושות שימוש בלולאה מגנטית "אשר מרגישה את הרכב הממהר" ללא שימוש ברדאר הניתן לקליטה.
כסף הרבה כסף… באוצר, כמו באוצר, מעריכים כי המצלמות יוסיפו הכנסה של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה ומכאן ניתן להבין, מדוע המדינה "להוטה" לקדם הפרויקט.
כסף מהיר ומעט סובלנות השיטה היא כזו,  שהמצלמות מכוילות באופן, שהנהגים מצולמים באופן  שכל חריגה ולו קטנה ביותר, מהמהירות המותרת.
מצלמות חרוצות המצלמות החרוצות אמורות לעבוד, ללא לאות, ובחריצות כאשר ניסויים הראו, שמצלמה מפיקה כ-180 דו"חות מהירות ביום. חישוב פשוט של 180 דו"חות ביום ברף של 750 ₪ יעלה, כי המצלמה החרוצה תכניס לקופת המדינה מעל 120,000 ₪ בכ-364 ימים.
מה כבר קיים
ניתן לראות כבר היום את המצלמות החדשות, בכבישים שונים בארץ. המצלמות מפיקות צילומים לדוחות של ברירות משפט או הזמנות לבתי המשפט – בהתאם לגובה החריגה מהמהירות המותרת, אלו נשלחים לנהגים. המצלמות ינדדו בין בתי המצלמות השונים. בעתיד יורחב הפרויקט במסגרתו יוסיפו עוד בתים ועוד מצלמות.
הלקח בעולם
מדינות רבות, בהן הממלכה הבריטית, לקחו החלטה אמיצה, לקצץ בשימוש במצלמות הגאסטו, כאשר התברר, שלא הוכח קשר חד ערכי בין השימוש והאכיפה באמצעות המצלמות לבין מניעת תאונות הדרכים וזאת למרות שבאנגליה בלבד, המצלמות הכניסו מעל 100,000,0000 ליש"ט לקופת הממלכה.

עתירה לבג"צ האם מניעת תאונות או מס חדש

מצלמות הגאטסו  פרוייקט א-3'  החלו עוד בטרם לידתן את דרכן במסדרונות בית המשפט. העיתונאי רוני אהרונוביץ, ממייסדי עיתונות הרכב הישראלית, יחד עם ארנון פלקוב הגישו עתירה לבג"צ למניעת הפעלת מצלמות המהירות החדשות. עיקר הטענה הייתה כי מטרתו האמיתית של הפרויקט היא להטיל מס מהירות על האזרח, במסווה של "שמירה על הבטיחות בכבישים". העותרים טענו שלמשטרה נוח וקל לאכוף עבירות מהירות, במיוחד בכבישים מהירים, מאשר לאכוף עבירות שבאמת מסכנות את שלום המשתמשים בכביש ואף ציינו שעל מנת להצדיק את ההתמקדות הזו באכיפת מהירות המשטרה מציגה נתונים שקריים באשר לאחוזי התאונות הנגרמות כתוצאה ממהירות מעל למותר, בעוד שבפועל המהירות אחראית לאחוזים נמוכים מכלל התאונות.
"המהירות הינה מיתוס שקרי המשמש קרדום לחפור בכיסו של האזרח", כתבו העותרים, "במסווה של פיקוח מהירות, כאשר לשיאה מגיעה פעולה זו בפריסת מאות מצלמות מהירות דיגיטליות חדשות".
העתירה שנדונה בהרכב של שלושה שופטים נדחתה ובית המשפט קבע כי העותרים לא הצביעו על פגמים בהחלטת המדינה, שעשויים להצדיק את התערבות בית המשפט ובכך למעשה יוצא לדרכו פרוייקט א-3'  של מצלמות הגאטסו.

האם הבעיות נפתרו
בית ה"אח הגדול" נראה, כי הפרויקט הזה, של המצלמות, כמו גם פרויקטים דומים אחרים, סובל מתסמונת קשה של השפעות תוכניות הריאליטי על חיינו. ישנה תוכנית נוספת, לפיה, המדינה תפרוס עוד כ-90 מצלמות וידאו חדשות ומתוחכמות, שיאפשרו לעובדי מע"צ, כך גם למשטרה לצפות 24 שעות ביממה, על הנעשה בכבישים ברזולוציה גבוהה (HD) בכל תנאי תאורה ומזג אויר.
מעקב אישי צמוד בניסוי שאמור להתחיל בקרוב, תותקן מערכת GPS שתדווח באמצעות איכון לוויני על מיקומו של הרכב בכל רגע, זאת במסגרת תוכנית להטלת "מס נסיעה" כתחליף או בנוסף למס הקניה על מכוניות.
מי שאינו מעוניין להשתתף באודישנים עולה חשש, כי התומכים הנלהבים במצלמות המהירות החדשות, כמו גם באמצעי האכיפה ומעקב נוספים, שהובאו בכתבה זו, רואים לנגד עיניהם את הפוטנציאל "הכלכלי" של האמצעים כיעד ראשון במעלה.
הפריצה למאגרי חברות האשראי, שארעה רק לאחרונה, חייבת לשמש נורת אזהרה, ולאותת לקברניטי המדינה, על הסכנות הרבות, הטמונות באיסוף מאגרי מידע, ואפשרויות גוברות והולכות של הרשויות לחדור לפרטיות האזרחים.

 

דיני תעבורה

המשרד נבדק ודורג כמוביל בישראל בתחום דיני התעבורה

דירוג עורכי הדין המובילים בישראל

חפשו אותנו בפייסבוק

ג'רוזלם פוסט בדק ומצא ארגמן עורכי דין המשרד המוביל בתחום דיני התעבורה בישראל

פסקי דין מובילים

נווט אלינו בוייז

במה ניתן לעזור? נחזור אליכם