נהג שהוטל עליו עונש של פסילה בפועל, חייב לגשת למזכירות בית המשפט ולהפקיד את הרישיון. במקרה ורישיון הנהיגה אבד או שאינו בתוקף, יש לגשת למשרד הרישוי ולקבל טופס דו"ח מצב רישיון נהיגה. טופס זה יש להפקיד יחד עם תצהיר עליו ניתן לחתום בפני עורך דין לתעבורה, שופט, רשם, או כל עורך דין, המורה כי אין בידי המבקש רישיון נהיגה להפקדה.
יש לזכור כי ריצוי עונש הפסילה מתחיל רק עם הפקדת הרישיון. לכן, כאשר בית המשפט מטיל נהג הפסול מנהיגה אשר שוכח או לא מודע לכך שהוא צריך להפקיד את רישיונו יוצא נפסד, שכן תקופת הפסילה מבחינת החוק עדין לא החלה והוא סתם נוסע באוטובוסים או תקוע בבית. נהג הפסול מנהיגה שבכוונה לא מפקיד את רישיונו וממשיך לנסוע עובר עבירה חמורה ביותר של נהיגה בפסילה שבגינה עונשים חמורים לרבות מאסר בפועל ומאסר על תנאי.
לעיון בפרק פסילה בפועל לחץ כאן
נהיגה בזמן פסילה או בניגוד לתנאים
סעיף 67 לפקודת התעבורה: מי שנודע לו שנפסל מקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה, וכל עוד הפסילה בתוקפה הוא נוהג ברישיון שנהיגתו אסורה בלי רישיון לפי פקודה זו, או מי שנוהג בניגוד לתנאים שנוספו ברישיונו כל עוד הם בתוקפם, או מי שנודע לו כי נפסל מלהחזיק ברישיון רכב וכל עוד הפסילה בתוקפה הוא משתמש באותו רכב או מרשה להשתמש בו, או מי שנהג או הרשה לאחר לנהוג ברכב בניגוד להודעת איסור שימוש או צו איסור שימוש, דינו – מאסר שלוש שנים או קנס מאה אלף שקל, או שני העונשים כאחד.
לא מעט נהגים ממשיכים לנסוע בזמן פסילה. מדובר בעבירה שהמשטרה נלחמת בה בחומרה מן הטעם העיקרי שיש בעבירה זו בבחינת זלזול רבתי בחוק. בכדי להלחם בתופעה זו ומציבה המשטרה מארבים לנהגים שרישיונם נשלל.
נהג שמחזיק רישיון לדוגמא במטרה להערים על משטרת התנועה, או שמוציא כפל רישיון סמוך למועד המשפט בטענה שרישיונו אבד, לא ימלט מעונש באם יידרש להציג רישיון נהיגה בעת ביקורת, או חס וחלילה במקרה של תאונה. בירור קצר במסוף המשטרתי יגלה את העובדה שהוא ביצע עבירה של נהיגה בפסילה.
העונשים על מי שנוהג בזמן שלילה הינם חמורים ביותר. נהג המורשע בעבירה של נהיגה בזמן שלילה, דינו – עונש של שלוש שנות מאסר ומינימום פסילה למשך שנתיים (סעיף 67 לפקודת התעבורה).
תפקידו של עורך הדין לתעבורה, למנוע מבית המשפט לתעבורה, מלהטיל עונש מאסר בפועל על מי שביצע העבירה, בפעם הראשונה, ולשכנע את בית המשפט, להסתפק בעונש של מאסר על תנאי, אולם אם העבירה תחזור על עצמה, אין ספק, שבית המשפט יטיל על הנהג עונש מאסר בפועל על מנת, ש"יראו ויראו" ומי שמזלזל בחוק ימצא את עצמו מאחורי סורג ובריח.
יש לזכור כי העבירה מתייחסת גם למקרים של מי שנשפט בהיעדרו, וגם למקרים של פסילה מטעם משרד הרישוי בגין צבירת נקודות וכיו"ב.
לעיון בפרק פסילה בהעדר הופע וביטול פסק דין בהעדר לחץ כאן
חשוב לזכור כי גם מי שקיבל פסק דין, כאשר הוא נשפט בהיעדרו, וגם אם הוא סבור כי פסק הדין יבוטל, חלילה לו כי ימשיך לנסוע בזמן פסילה יתרה מזאת, גם אם פסק הדין המקורי (זה שהטיל את הפסילה), יבוטל עדיין יקבל הנאשם, באם נהג, בטרם בוטל פסק הדין, את העונשים על מי שנוהג בזמן שלילה.